30 Aralık 2018 Pazar

Dajti Ekspres - Arnavutluktaki En Uzun Teleferik

     Arnavutluk Tiran'da yapılacak etkinliklerin başında Dajti Ekspres Teleferiğiyle güzel bir yolculuğa çıkmak, yolculuğun sonunda da eşsiz Tiran manzarasını izlemek geliyor.


Biz bu güzel manzarayı güneşin batışıyla birleştirmek için akşam vaktinde teleferiğin yolunu tuttuk. Merkeze 5 km olan teleferiğe kiralık arabamızla yaklaşık 15 dakikada vardık. Acaba park yeri bulabilir miyiz diye düşünürken vardığımızda park yerinin yarısının boş olduğunu gördük. Park alanı ücretli değildi. Eğer teleferiğe talep çok olsaydı oradaki park alanının yeterli geleceğini sanmıyorum. Gişeden iki kişi 16 Euroya gidiş dönüş teleferik biletini alıp yolculuğa başladık. 


Yaz ayları olmasına rağmen çok fazla insan yoktu. Yaklaşık 18 dakika boyuca bahçeli evlerin küçük bir göletin ve hatta küçük birde tepenin üstünden geçtikten sonra Dajti dağına ulaştık. Yukarısı şehir merkezine göre biraz daha serindi.


Yukarıda büyükçe bir restoran, kafeterya, arka kısmında çocuk parkı ve Arnavutların piknik yapabilecekleri genişçe bir çim alan mevcut. Manzarayı dakikalarca izledik, doyamadık açıkçası. 


Aşağıda binerken son seferin 20:30 da olduğu söylenmişti. Sonuna kadar durup son seferle dönmeyi düşündük fakat güneş battıktan sonra fazlaca serin olduğu için 20:15 te dönüş yoluna geçtik. Dönüş yolu bizim için başka hiç bir yerde yaşayamayacağımız bir tecrübeydi. Zifiri karanlıkta ormanların arasında tamamen sessizlik içinde bir yolculuk gerçekleştirdik. Bindiğimiz istasyona vardığımızda biz indikten sonra tüm şalterleri bir anda indirdiler. Meğersem görevliler bizim geri dönmemizi bekliyorlarmış ve bizden başka dönüş bileti olan kimse kalmamış :) Biz Dajti Cable Carı çok sevdik size de tavsiye ederiz.

27 Aralık 2018 Perşembe

Balkanlarda Sucuklar Nasıldır?

     Aşağıda gördüğünüz sucuk fotoğrafını Kosova'da herhangi bir markette çektim. Daha sonra tatma fırsatı da buldum. Öncelikle beğenmediğimi belirtmeliyim. Sucuklar çok fazla kurutulmuş ve ne ısırarak nede keserek bir parça koparmak çok zor. Hadi yemesi zor tadı güzel olsun dedik fakat bizim sucuklardan tat olarak da çok farklı. Baharat yerine baya baya ekşi bir tadı var. Restoranlara gittiğinizde menüde Suxhuk veya Sugjuk diye bir ibare görürseniz bunun sucuk olduğunu anlayabilirsiniz. Fakat bizim sucuklara hiç benzemediğini unutmayın. Yinede denk gelirse denemeden geçmeyin derim. Fotoğrafta sucuğun fiyatı dikkatinizi çekebilir. Et fiyatlarının Türkiye'de Avrupa'ya göre çok pahalı olduğunu belirtmeme gerek yok diye düşünüyorum. Aşağıdaki resimde de göreceğiniz üzere 1 KG sucuğun fiyatı 2,90 Euro. Şuan ülkemizde 1 KG sucuk markasına göre 50, 60 ,70 belkide 100 liraya kadar çıkabiliyor. Bir gün yolunuz balkanlara düşerse şimdiden afiyet olsun.


26 Aralık 2018 Çarşamba

Recep Tayyip Erdoğan Anı Defteri Yazısı

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'nın, 4 Kasım 2010 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı iken, Kosova'nın başkenti Priştinedeki Sultan Murat Hüdavendigâr türbesinin yanında bulunan müzedeki anı defterinde kaleme aldığı yazı;

Sultan Murat Hüdavendigâr'ın şehadetinden altı asır sonra, bu mübarek mekânda, kendisini ve aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yâdediyorum.

Atalarımızın emaneti olan bu mütevazi türbe, Türkiye - Kosova kardeşliğinin  de ebedi bir nişânesidir.

Türkiye ve Türk Milleti, bu ortak emanete binâen, geçmişte olduğu gibi gelecekte de daima Kosova'nın ve Kosova halkının yanında olacaktır.

Ruhları şâd olsun.

4 Kasım 2010
Recep Tayyip ERDOĞAN
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı


Kosova Prizren Etkileyici Akşam Ezanı

     Herhangi bir tur firmasıyla değilde kendi başınıza bir balkan turu planlıyorsanız ve gezi amaçlarınızdan biri de Osmanlı'nın izlerini sürmekse Prizren'i kesinlikle tur programına dahil edip akşam ezanını Prizren kalesinden dinlemeniz lazım. Aşağıda kendi çektiğim görüntüyü paylaştım. O kadar müezzin arasından gelen bir müezzin sesi var ki gerçekten etkileyici. Bu hangi caminin müezzini bilmiyorum fakat sizden bilenler varsa yorum kısmında paylaşırsa sevinirim.



     Bu etkileyici anı yaşamadan önce kaleden güneşin batışını izlemeyi de kaçırmamanızı tavsiye ederim. Güneşin batışına 1 saat kala kaleye tırmanmaya başlayabilirsiniz. Kale şehir merkezinden 100 metre yukarıda bulunuyor bu yüzden biraz yorucu bir tırmanış sizi bekliyor. Yanınıza küçük bir şişe su almanızda fayda var. Yaz günü gitseniz bile akşam üzeri tatlı serin bir esinti üşümenize sebep olabilir ama Prizren'e Adriyatik denizi tarafından geldiyseniz, yaz günü nemli havalardan kurtulup biraz nefes almanızı sağlar bu mücevher şehir.

30 Ağustos 2018 Perşembe

Tiran’ın En İyi Pizzacısı - Golosa

     Tiranda akşam yemeği için alternatif ararken İtalya’ya yakınlığından dolayı olsa gerek pizza yemeyi tercih ettik. Resepsiyondaki elemanında tavsiyesiyle Golosa pizzayı aramaya koyulduk. Bulmakta biraz zorlandık çünkü google mapste yeri tam doğru işaretlenmemişti. İşaretli konumdan biraz daha ilerde Galeria Tirana alışveriş merkezine girdikten sonra zemin katta ilerde sağda bulduk bu hoş şirin ve bir o kadar da lüks mekanı. Et yemeyi tercih etmediğimiz için 1 adet 4 peynirli 1 adette sebzeli pizza söyledik. Sebzeli pizza daha önce denemediğim bir tattı. İçindeki bol patlıcanla birlikte efsane bir pizza olduğunu söyleyebilirim. Pizza boyutları Türkiye’mize göre baya büyük. Çok yiyen bir çift olmamıza rağmen iki pizzayı bitiremedik. Pizza gelmeden ortaya bir çorba söyleyelim dedik çorbası da efsaneydi ve porsiyon olarak en az iki kişilik bir porsiyonu vardı. Euronun 7,5 TL olduğu zamanlarda, 2 pizza 1 çorba 2 içeceğe 100 TL ödeyip çıktık. Tüm balkanlarda yediğimiz en pahalı yemek buydu sanırım ama kesinlikle pişman olmadık. Tirana yolu düşen herkese tahsiye ederiz.

29 Ağustos 2018 Çarşamba

Lake View Apartment Ohrid Balkon Manzarası

     Ohrid'te kalmak için uygun fiyatlı, temiz, güzel ve manzaralı bir yer arıyorsanız Lake View Apartment'i tavsiye ederim. Eğer bookingten bakıyorsanız iki farklı seçenek göreceksiniz. Bunların biri iki kişilik biri üç kişilik evler. Biz üç kişilik olanı tercih ettik. İkisi de aynı manzaraya baksa da üç kişilik olan ev çok daha geniş bir açıdan göl manzarasını izlemekte. Aşağıda paylaştığım video üç kişilik evin manzarasını göstermekte. Evin içi de oldukça geniş ve meydana inmek 5 6 dakikanızı alıyor. Balkan gezi planı yaparken fiyat performans açısından pişman etmeyecek bir seçenek olacaktır. Şimdiden iyi gezmeler.


1 Temmuz 2018 Pazar

Birinci Kosova Meydan Savaşı Planı


Foroğraf I.Murat Türbesinde çekildi. Eskiden dönem ödevleri vardı, hala var mı bilmiyorum ama belki işe yarar. Bu da burada dursun.

1 Nisan 2018 Pazar

Üsküp Destan Köftecisi Fiyatları

     Aşağıda gördüğünüz adisyon Üsküp Türk Çarşının girişinde bulunan tarihi Destan Köftecisine ait. Kısaca ülkemizdeki fiyatlarla karşılaştıracak olursak içeceklerin bir tık daha pahalı olduğunu söyleyebilirim. Sırasıyla adisyonda iki porsiyon köfte, iki adet şopska salata, bir adet ayran, bir adet ice tea ve son olarak bir adet balkanların meşhur tatlısı trileçeyi görmektesiniz. Bu yazıyı paylaştığım tarihte 1000 Makedon dinarı yaklaşık 98 TL yapmakta (26-12-2018). Adisyondaki fiyatlar ise sırasıyla ;

  • 2 porsiyon köfte 41 TL
  • 2 şopska salata 17,5 TL
  • 1 ayran 8,75 TL
  • 1 icetea 8,75 TL
  • 1 trileçe 11,75 TL



2018 yılı sonu itibariyle Üsküp Destan Köftecisinde bir porsiyon köfte, bir içecek,bir salata ve bir tatlının maliyesi 50 TL.3179